Čo je index akciového trhu ? VYSVETLENIE

Existuje veľa indexov akciového trhu (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq, VIX atď.) a pravdepodobne ste o nich buď čítali, alebo ste o nich niekedy počuli hovoriť v správach. Ak si nie ste istí, čo je akciový index a ako funguje, tento príspevok sa vám bude páčiť.

Dozviete sa:

Čo sú indexy akciových trhov?

Indexy akciových trhov sú matematickým priemerom, ktorý vám rýchlo povie, ako sa akciovému trhu darí.

Myslím si, že veci príliš komplikujeme, najmä keď sa to týka financií a investovania, ale garantujem, že všetci už poznáte indexy. Ak by ste sa napríklad vy a 10 vašich priateľov vážili a vypočítali by ste priemernú váhu celej skupiny – to by bol index. A keď by sa zmenili vaše váhy, zmenil by sa aj index.

Čokoľvek, čo je vypočítaným priemerom mnohých rôznych komponentov, možno považovať za index. S&P 500 je najpoužívanejším akciovým trhovým indexom. Je to priemer 500 najväčších amerických spoločností, pričom všetky sú zhrnuté do jednej ľahko čitateľnej priemernej ceny.

Úroveň indexu S&P 500 sa často vyjadruje ako „body“. Môžete napríklad v správach započuť, že Index S&P je o 10 bodov vyšší alebo o 10 bodov nižší. Väčšina indexov používa priemery podľa trhovej kapitalizácie, čím sa index orientuje na najväčšie spoločnosti.

Výpočet indexov akciového trhu v reálnom čase je doplnkovou službou poskytovanou veľkými spoločnosťami ktoré poskytujú finančné údaje. Názov S&P 500 pochádza od Standard & Poor’s, spoločnosti, ktorá index oficiálne vytvorila. A samozrejme, 500 pochádza z 500 amerických spoločností v indexe. Aj keď je ich v USA oveľa viac ako 500 spoločností (v skutočnosti sú ich tisíce !).

Na čo sa používa akciový index?

S&P 500 je celkom presným barometrom toho, ako si vedie CELKOVÝ akciový trh v USA, pretože všetky najväčšie a najvplyvnejšie spoločnosti sú súčasťou indexu S&P 500.

Keď počujete ľudí povedať „trh je dnes hore“, pravdepodobne majú na mysli S&P 500. Nie preto, že S&P 500 je trh, ale preto, že je to reprezentatívna časť trhu.

Ostatné krajiny majú svoje vlastné akciové indexy. Japonsko má Nikkei 225, Spojené kráľovstvo má FTSE 100, v Nemecku je DAX a v Kórei majú KOSPI. 

Ak chcete vedieť, ako sa darí ekonomike, stačí sa pozrieť na index akciového trhu danej krajiny. Rast akciového trhu a ekonomický rast idú často ruka v ruke a platí to samozrejme aj naopak. 

Existuje 9 hlavných indexov, o ktorých musia všetci investori vedieť

  1. S&P 500, o ktorom sme už hovorili. S&P 500 je najsledovanejším akciovým indexom na svete. Americké korporácie sú celosvetovo známe, sú preto silnými hráčmi na globálnych trhoch.
  2. Potom je tu Dow (Dow Jones, Dow 30, Dowov-Jonesov index), čo je skratka pre Dow Jones Industrial Average. Tvorí ho 30 najväčších spoločností v USA. Tých istých 30 je zahrnutých aj v indexe S&P 500.
  3. Je tu tiež NASDAQ, ktorý pozostáva z viac ako 3 000 akcií a má silné zameranie na technologické spoločnosti.
  4. Z globálnejšieho hľadiska MSCI World Index pokrýva všetky hlavné akcie v 23 rozvinutých krajinách, takže sa často používa ako barometer svetovej ekonomiky ako celku.
  5. Existuje aj index MSCI Emerging Markets Index, ktorý pokrýva akciové trhy v 24 krajinách s rozvíjajúcimi sa trhmi, teda v krajinách ako Brazília, Čína a India.
  6. Nielen na akciové trhy existujú indexy. Komoditný index S&P GSCI sleduje komodity ako ropa, zlato, striebro, kukurica, bavlna, pšenica a dokonca dobytok. Ak teda chcete vedieť, ako sa určitej triede aktív darilo za posledných niekoľko rokov, stačí si vyhľadať najpoužívanejší index pre túto kategóriu.
  7. Ak chcete získať rýchly prehľad o nehnuteľnostiach, môžete si vyhľadať Dow Jones Real Estate Index.
  8. DXY, Dolárový index je ďalší veľmi dôležitý index, ktorý vám povie, aký silný je americký dolár v porovnaní s inými hlavnými menami ako euro, libra, japonský jen a kanadský dolár. Ak je DXY nízko dolár je slabý, znamená to, že cestovanie do Ameriky je pre nás lacné. Keď sa DXY vyšplhá vyššie, plánovanie cesty do Ameriky bude pre vašu peňaženku drahšie. Kto by povedal, že finančné indexy môžu byť užitočné aj pri plánovaní cestovateľských dobrodružstiev?
  9. V neposlednom rade by ste mali vedieť aj o VIX, známom aj ako „index strachu“. VIX meria úroveň strachu na akciovom trhu sledovaním cenových úrovní, volatility a opcií. Takže kedykoľvek sa stane niečo strašidelné alebo skutočne neočakávané, VIX vyskočí. Je užitočné sledovať VIX, aby ste lepšie chápali náladu na trhu.

Teraz si povedzme, ako môžete použiť indexy akciového trhu na zarábanie peňazí!

Akokoľvek sú skvelé, v skutočnosti nemôžete investovať do indexu S&P 500 ani do žiadneho z iných indexov, o ktorých sme hovorili. Je to preto, že index je len matematický priemer publikovaný spoločnosťami ktoré poskytujú finančné údaje. Takže hoci nemôžete investovať do indexu, môžete investovať do indexového FONDU.

Indexový fond je investičný nástroj, ktorý odzrkadľuje index .

Môžete napríklad investovať do fondu S&P 500 – ako je iShares Core S&P 500 UCITS ETF, ktorý mám vo svojom portfóliu. Prečo ETF sa dozviete v ďalšom článku. Okamžite by ste sa tak stali spoluvlastníkom všetkých 500 spoločností v indexe.

Ak index S&P 500 vzrastie alebo klesne o 5 %, vaša investícia do indexového fondu tiež vzrastie alebo klesne o 5 %.

Ak neviete, ako vyberať akcie, toto je dobrý spôsob, ako začať. Investovanie do indexových fondov alebo fondov, ktoré sledujú index je pohodlný spôsob, ako v podstate vlastniť časť celej ekonomiky. Fond ako je S&P 500 bude mať akcie v maloobchode, finančných službách, stavebníctve, technológiách, zdravotníctve a mnohých ďalších odvetviach. A to sú veci, ktoré bežne používate a kupujete.


Prečítajte si tiež:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *