Akciový trh pre začiatočníkov: 5 vecí, ktoré potrebujete vedieť, aby ste mohli začať investovať

Zistíte:

Tento blog je vytvorený špeciálne pre úplných začiatočníkov na akciovom trhu, ktorí chcú len lepšie pochopiť, ako to všetko funguje.

1. Prvá vec, ktorú potrebujete vedieť, je:

ČO JE AKCIOVÝ TRH ?

Predstavte si akciový trh ako obrovský digitálny trh , akým je Amazon, kde predajcovia a kupujúci prichádzajú, aby medzi sebou obchodovali – ale namiesto nákupu a predaja produktov ide o nákup a predaj akcií.

Akcia je zlomková časť vlastníctva v podniku. Takže keď kupujete akcie, v podstate kupujete kúsky podnikov. Ak si kúpite akcie WMT, kupujete si kúsok Walmartu.

Ak by ste chceli investovať do spoločnosti, pred tým ako vznikol akciový trh, tak neexistovalo žiadne centralizované miesto, aby ste to urobili. Takže ste museli vystopovať majiteľa, kontaktovať ho, urobiť ponuku, skrátka bolo to veľmi komplikované, časovo náročné a miestami aj nemožné. Teraz, vďaka akciovému trhu, môžete investovať do takmer akejkoľvek spoločnosti, ktorú chcete.


2. Ďalej musíte vedieť:

AKO SA VYHNÚŤ NÁSTRAHÁM OBCHODOVANIA S AKCIAMI vz. INVESTOVANIE DO AKCIÍ

Druhá vec, ktorú potrebujete vedieť, je rozdiel medzi obchodovaním a investovaním. Obchodovanie s akciami NIE JE spoľahlivým spôsobom, ako zarobiť peniaze, a je veľmi odlišné od investovania. Pri obchodovaní ste zvyčajne „na akcii“ a mimo nej pomerne rýchlo a pri predpovedaní cenových pohybov sa spoliehate na vzory grafov a signály trhu – technickú analýzu.

Mnoho ľudí sa chce dostať do obchodovania s akciami, pretože to vyzerá ako jednoduchý spôsob, ako zarobiť veľa peňazí za krátky čas. 

Obchodovanie je pre väčšinu ľudí stratová hra. Tu je dôvod, prečo: veľa super sofistikovaných profesionálnych obchodníkov si zarába na živobytie obchodovaním na akciovom trhu a vo všeobecnosti proti týmto hráčom nemáte žiadnu výhodu.

Súťažíte s bleskovo rýchlymi algoritmami a dobre kapitalizovanými inštitúciami, ktoré majú prístup k špičkovým nástrojom a informáciám. Je to ako snažiť sa vyhrať preteky proti Ferrari, keď máte Toyotu. Je to možné, ale je to nepravdepodobné. Takže aj keď obchodovanie s akciami znie skvele, naozaj by som si dvakrát rozmyslela, či riskovať svoje peniaze a čas.

Investovanie je úplne iný príbeh. Zvyčajne držíte svoje akcie roky, pretože to trvá nejaký čas, kým skvelá spoločnosť dosiahne svoj plný potenciál a poskytne vám maximálny zisk. Namiesto toho, aby ste sa pozerali na cenové grafy a robili technickú analýzu, čítate (vy alebo váš poradca) výročné správy a študujete finančné výkazy.

A ako malý individuálny investor máte výhodu. Jedným z kľúčov k výberu skvelých investícií je schopnosť udržať si dlhodobú perspektívu.

Najlepšie zo všetkého je, že máte prístup k rovnakým informáciám ako tí všetci veľkí hráči. Všetko, čo potrebujete vedieť o spoločnosti, nájdete tak, že si vyhľadáte jej SEC záznamy, ktoré vám povedia všetko, čo potrebujete vedieť o spoločnosti predtým, ako investujete.

Navyše to nevyžduje žiaden váš čas. Výsledky z praxe ukazujú, že nieje výrazný rozdiel v ziskoch medzi tými čo investujú a tými ktorí obchodujú dlhodobo. Takže oddychujte a nechajte svoje peniaze pracovať.


3. Musíte mať dobrý výber spoločností na investovanie

Najjednoduchší spôsob, ako ich vyberať je popremýšľať o produktoch a službách, ktoré už používate vo svojom každodennom živote, a potom zistiť, či a ako si môžete kúpiť akcie v týchto spoločnostiach. Len premýšľanie o bežnom dni vo vašom živote vám dá aspoň 10 ideí:

Ráno sa zobudíte, umyjete si zuby...
IDEA #1: Zubná pasta, kefka – Colgate, Oral-B

…vyberiete si oblečenie a oblečiete sa.
IDEA #2: Oblečenie – Nike, LaCoste.

Zapnete práčku alebo umývačku než odídete z domu.
IDEA #3: Domáca drogéria – P&G, Ajax

Než sa dostanete do svojej kancelárie, zastavíte sa v Starbucks alebo si spravíte kávu doma
IDEA #4: Káva – Starbucks, Tassimo

Keď sa blíži čas obeda, vyhľadáte najbližší MC Donald na burger alebo si dáte obed s nápojom.
IDEA #5: Obed – Mc Donald, CocaCola, PEPSI

…a niekoľko minút rolujete Instagramom na svojom iPhone.
IDEA #6: Instagram, Facebook,

IDEA #7: Apple

Po dlhom dni v kancelárii si vyzdvihnete nejaké potraviny na večeru a…
IDEA #8: Nákup – Mondelez, Danone, Nestlé,…

v rade si pozriete stav účtu lebo by ste radi platili kartou

IDEA #9 Platobná karta – VISA

Večer si ešte skontrolujete e-mail.
IDEA #10: Gmail – Google

Vidíte? 10 ideí! Jednoduché. Teraz už len nájsť fond, ktorý tieto značky obsahuje alebo mi napíšte a spoločne takéto investovanie nastavíme.

O mnohých spoločnostiach už viete veľa, len z ich produktov, ktoré používate vo svojom každodennom živote. Ak chcete byť dobrým investorom, musíte svojim investíciám porozumieť „zvnútra“. Je oveľa jednoduchšie investovať do spoločností, ktoré sa vám skutočne páčia.

Takýto postup sa mi páči preto, že zosúlaďuje vaše investovanie s vašimi hodnotami

Produkty, ktoré používate vo svojom živote, sú spôsob, ako nájsť investičné stratégie, ktoré sú v súlade s vašimi hodnotami a presvedčeniami.

4. Štvrtá vec, ktorú potrebujete vedieť, je:

AKO ZISTIŤ, ČI JE DANÝ FOND S AKCIAMI DOBROU INVESTÍCIOU

Najlepší spôsob, ako to urobiť, je pozrieť sa na graf fondu. Pozerajte aspoň 10-ročnú históriu, aby ste mohli zhodnotiť, či sa táto akcia javí ako dobrá investícia.

Tu môžete vidieť, že zisky sa za posledných 10 rokov sa každým rokom zvyšovali .

Navyše správne zvolená spoločnosť vám bude vyplácať dividendy už od začiatku investovania. Ako investor chcete dosiahnuť čo najvyšší výnos s čo najmenším kapitálom a ideálne aj s nízkym rizikom. Chcete mať peniaze navyše vždy k dispozícii a ideálne bez platenia daní zo zisku. Ak takéto investovanie je práve pre vás viete ako ma kontaktovať.

Nikdy neinvestujte svoje peniaze do fondov s útržkovitými výsledkami! 

5. Nakoniec musíte vedieť

KDE NÁJDETE DOBRÉ INFORMÁCIE O AKCIÁCH

Vždy odporúčam začať s primárnymi zdrojmi a nie blogmi a spravodajskými článkami, pretože nechcete, aby názory iných ľudí zahmlili váš úsudok. 

Takže miesto číslo 1, kde by ste mali vždy začať svoj prieskum, sú oficiálne podania spoločností, výročné správy NBS. Rovnako podáva výročné správy aj ECB a FED, čo vám ponúkne celkom dobrý prehľad toho čo sa vo svete bude diať a viete tak predpovedať určité dianie na trhoch.

Všetky verejne obchodované spoločnosti sú povinné podávať výročné a štvrťročné správy. Nájdete ich na googli.

Ak vám tieto pojmy nič nehovoria nezúfajte, našim klientom pravidelne referujeme čo sa bude diať na trhoch a aké rozhodnutia robiť. Nie ste nútení reagovať na vzniknuté situácie ale viete im vďaka informáciám od špičkových investorov predchádzať.


Prečítajte si tiež:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *