Čo je to akcia a ako to celé funguje? (PRE ABSOLÚTNYCH ZAČIATOČNÍKOV)

Ak by ste náhodou nemali nikoho, kto by vám vedel vysvetliť, čo je akcia a pomohol vám naučiť sa investovať. Nie, že by nás toto učili v škole. V tomto príspevku budem hovoriť o niektorých úplných základoch investovania.

Tento príspevok vám pomôže pochopiť čo:

  • poháňa akciový trh?
  • ovplyvňuje cenu akcie?
  • vlastne znamená cena akcií?
  • je akcia?

Aby sme pochopili, čo sú akcie, vráťme sa späť v čase a urobme si malú lekciu histórie…

Počiatky akciového trhu sa začali dávno v čase Krištofa Kolumba, v 16. storočí . Skupina podnikavých holandských obchodníkov chcela poslať obrovské lode do Nového sveta, aby začali obchodovať s korením, hodvábom a všetkými druhmi cudzieho, exotického tovaru.

To si vyžadovalo veľa kapitálu, na ktorý by žiadny obchodník nemohol prísť sám. Skupiny investorov sa teda začali schádzať, aby spojili svoje peniaze a stali sa spoluvlastníkmi v týchto obchodných spoločností. Tieto podniky sa nazývali akciové spoločnosti a akcionári začali kupovať a predávať svoje akcie s ostatnými akcionármi a investormi. A tak sa zrodil akciový trh!

Nápad bol taký úspešný, že akciové spoločnosti začali vznikať po celej Európe. Keď sa objem akcií zvyšoval, bolo dôležité mať nejaký organizovaný trh na nákup a predaj týchto akcií.

Obchodníci s akciami sa teda začali stretávať v londýnskej kaviarni , ktorá sa stala centralizovaným trhom na nákup a predaj akcií. Nakoniec túto kaviareň prevzali a zmenili jej názov na „burzu“ .

Tak sa zrodila prvá burza…

… na londýnskej burze cenných papierov. Dnes existujú burzy po celom svete, pričom NYSE (USA) a NASDAQ (USA) sú dve z najväčších a najdôležitejších búrz.

OK, takže to je všetko z našej malej lekcie histórie o akciovom trhu.

Teraz už viete, že akcia je súčasťou vlastníctva spoločnosti a jej pôvod pochádza z potreby spájať peniaze, aby sa mohli financovať veľké obchodné podniky.

Tento koncept združeného vlastníctva v podnikoch je to, čo umožňuje vybudovať obrovské spoločnosti ako nepríklad APPLE, Walmart alebo CocaCola. Vybudovanie takýchto spoločností si vyžaduje miliardy a miliardy dolárov a väčšina ľudí nemá také peniaze, aby to zvládla sama.

Pokiaľ nie ste Elon Musk.

Elon Musk založil Teslu sám, s desiatkami miliónov dolárov z vlastných osobných peňazí. Ale aj Elon Musk nakoniec musel prilákať externých investorov, aby mohol Teslu naďalej rozširovať. Preto 29. júna 2010 uskutočnil IPO , čiže Initial Public Offering .

Čo je IPO?

IPO je, keď súkromná spoločnosť prvýkrát začne ponúkať svoje akcie verejnosti

Pred IPO bol jediný spôsob, ako kúpiť akcie Tesly, zavolať Elonovi Muskovi a požiadať ho, aby vás pustil do časti spoločnosti… čo sa väčšine z nás nestane!

Teraz, po IPO sa akcie Tesly voľne obchodujú na burze , takže každý, kto má maklérsky účet, si môže kúpiť akcie a stať sa spoluvlastníkom Tesly.

To je teda rozdiel medzi akciami súkromných spoločností a akciami verejných spoločností . Vo všeobecnosti nemôžete kupovať akcie od súkromných spoločností, pretože neexistuje centralizované, štandardizované miesto na ich nákup, ale KAŽDÝ si môže ľahko a pohodlne kúpiť akcie verejných spoločností.

Takže akciový trh je miesto, kde môžete nakupovať a predávať akcie týchto verejne obchodovaných spoločností. Väčšina spoločností začína ako súkromné ​​spoločnosti, a keď sú dostatočne veľké, urobia IPO a stanú sa verejne obchodovateľnými spoločnosťami.

Teraz si povedzme o cenách akcií.

Toto sa objaví, keď zadáte do Google AAPL (symbol burzy pre Apple):

zdroj:google

Tu vidíte, že cena akcií je aktuálne (v čase keď som to písala) 169,24 USD a trhová kapitalizácia je 2,72 biliónov. Trhová kapitalizácia je celková trhová hodnota akcií spoločnosti v obehu. Takže všetci investori, ktorí vlastnia akcie AAPL, majú ich akcie spolu hodnotu 2,72 biliónov dolárov. To znamená, že za 169,24 USD sa môžete stať 0,0000000000002 % vlastníkom spoločnosti.

Keď sa stanete 0,0000000000002 % vlastníkom v AAPL, znamená to, že vlastníte 0,0000000000002 % všetkého, čo spoločnosť vlastní. Znamená to tiež, že vlastníte 0,0000000000002 % zisku spoločnosti.

Pochopili ste pointu?

169,24 $ teda predstavuje to, čo chcú ľudia zaplatiť za vlastníctvo 0,0000000000002 % AAPL práve teraz, v tomto okamihu.

Ale stojí to za to?

Ako zistím, či je 169,24 USD dobrá cena na zaplatenie za AAPL alebo nie?

Aby sme to pochopili, vráťme sa k príbehu našich holandských obchodníkov.

Ich obchodná spoločnosť to úplne zabíja a dosahujú obrovské zisky. Je tu 10 akcionárov, čo znamená, že zisky sa rozdelia 10 spôsobmi, pričom každý rok sa do vrecka každého akcionára vloží 100 000 dolárov. Ak by vám jeden z akcionárov ponúkol, že vám predá svoju časť spoločnosti za 100 000 dolárov – kúpili by ste to?

Odpoveď je ÁNO – keďže každý akcionár dostane 100 000 $ každý rok, ak kúpim jeho časť podniku za 100 000 $, vráti sa mu kúpna cena len za JEDEN ROK!

Čo keby vám teraz ponúkol, že vám ho predá za 1 milión dolárov? Potom by ste o tom museli ešte premýšľať… za 1 milión dolárov by trvalo 10 rokov, kým by sa vrátila kúpna cena. A to ak spoločnosť bude fungpvať ešte 10 rokov a nič zlé sa nestane.

Pointa príbehu je teda takáto: Cena akcie je poháňaná ZISKOM spoločnosti . Ceny akcií stúpajú a klesajú, pretože trh si myslí, že zisky budú stúpať a klesať.

Ziskovosť je základom toho, čo vytvára cenu akcií.

Takto to funguje z dlhodobého hľadiska, no v krátkodobom horizonte niekedy ceny akcií nesúvisia so ziskom. Napríklad tesne pred pádom dotcom bubliny v roku 2000 existovali internetové spoločnosti, ktoré nemali v blízkej budúcnosti žiadne vyhliadky na výnosy, ale kvôli dotcom mánii obchodovali za šialene vysoké ceny.

zdroj: google, preklad Soňa Angelovičová

Stáva sa to, keď sa účastníci trhu, ktorí nemajú znalosti, stanú chamtivými, a to sa stáva častejšie, než si myslíte. Chcem, aby ste si to dobre uvedomili. Môže to chvíľu trvať a môžete mať dokonca šťastie rýchlo zarobiť peniaze, ale ceny akcií sa vždy, vždy vrátia na skutočnú hodnotu, ktorá súvisí so ziskovosťou spoločnosti. Platí to oboma spôsobmi: ak je cena akcií spoločnosti príliš nízka v porovnaní s jej ziskami, cena akcií nakoniec stúpne.

Benjamin Graham, jeden z najväčších investorov súčasnosti, vysvetlil tento koncept vo svojej knihe The Intelligent Investor. Povedal, že v krátkodobom horizonte je trh ako hlasovací stroj – ide teda o súťaž popularity medzi najhorúcejšími firmami a tými, ktoré sú v nemilosti širokej verejnosti. 

„Z dlhodobého hľadiska je však trh ako váha , ktorá posudzuje podstatu spoločnosti.“

Rose Han

Ak si teda z tohto článku odnesiete len JEDNU vec, nech je to toto:

To, čo z dlhodobého hľadiska poháňa ceny akcií, je skutočný základný obchodný výkon spoločnosti a nie emocionálne názory verejnosti na spoločnosť z krátkodobého hľadiska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *